PvdA-partijleider Diederik Samsom houdt vast aan de plannen om te nivelleren. In een interview met De Telegraaf zegt hij dat juist in crisistijd een eerlijke inkomensverdeling cruciaal is voor het draagvlak.

Volgens Samsom zijn de verschillen tussen arm en rijk de laatste jaren alleen maar groter geworden. Hij noemt de huidige inkomensverdeling oneerlijk.

Niet de dupe

Eventuele nieuwe bezuinigingen ter waarde van zes miljard treffen volgens de PvdA'er vooral de lage inkomens het hardst. "Juist in crisistijd wil ik ervoor zorgen dat mensen met de laagste inkomens niet de dupe worden", zegt Samsom in de krant.

Hij noemt de impact van een eerlijker inkomensverdeling op de economie "gelukkig heel klein". Daarbij verwijst hij naar CPB-modellen die volgens Samsom voorspellen dat door nivellering een paar duizend banen verdwijnen in 2035.

De PvdA-leider stelt dat zelfs in de meest pessimistische ramingen het begrotingstekort in 2015 ver onder de norm van drie procent zit.

Bewust gekozen

Dat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, noemt Samsom een door hem bewust gekozen methode. "Ik ben er ook nog steeds een ferm verdediger van, van een manier van politiek bedrijven die anders is dan vroeger.

Niet gebaseerd op dichtgetikte regeerakkoorden, maar op een zoektocht naar breed draagvlak. Het feit dat we in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben, is een verhulde zegen." Hij verwijst daarbij naar het sociaal akkoord en het zorgakkoord als voorbeelden die niet alleen zijn gebaseerd op een Haagse meerderheid.

STER reclame