NOS NieuwsAangepast

Kabinet akkoord over pensioenplan

Het kabinet heeft de pensioenvoorstellen van staatssecretaris Klijnsma goedgekeurd. De plannen worden nu voorgelegd aan de pensioenfondsen. "Het is nu aan de pensioenfondsen om te beoordelen hoe ze aankijken tegen de hele situatie", aldus Klijnsma.

Volgens Klijnsma leveren haar pensioenvoorstellen een verbetering op voor alle werknemers omdat niet onverwacht de premies omhoog gaan of de pensioenuitkeringen omlaag. Klijnsma: "Dat willen we met z'n allen niet meer zien. Dit wordt een rustiger manier van werken."

Twee soorten pensioenopbouw

De pensioenfondsen kunnen in het nieuwe systeem kiezen uit twee soorten pensioenopbouw. Een veilige en voorspelbare variant en een risicovollere variant die misschien wel meer oplevert. In beide varianten moet het pensioenfonds wel minimaal meegaan met de inflatie zodat je niet aan het eind van de rit een te klein bedrag overhoudt om van te leven.

Het kabinet gaat ervan uit dat de pensioenpremies omlaag kunnen omdat ook de totale pensioenopbouw omlaag gaat. De berekeningen van De Nederlandsche Bank wijzen daar ook op.

Ketelmuziek

Maar de pensioenfondsen spreken dat tegen. Die zeggen dat ze juist meer premie nodig hebben om de garanties die in het nieuwe stelsel zitten te kunnen betalen, en om de oude tegenvallers weg te werken.

Premier Rutte: "Voor een deel is dat ketelmuziek. Ik heb er goed vertrouwen in dat men eruit komt." Het kabinet wil toe naar een pensioenstelsel dat meer solidariteit brengt tussen jongere en oudere generaties. "Ik ga ervan uit dat de fondsen dat zelf ook willen", aldus Rutte.

De pensioenfondsen, waar werkgevers en werknemers in de besturen zitten, hebben twee maanden om te reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl