Wielrenster Marianne Vos wil dat de Tour de France voor dames terugkeert op de kalender. De Brabantse is samen met haar collega's Chrissie Wellington, Emma Pooley en Kathryn Bertine een petitie begonnen om de Tour-organisatie ASO hiervan te overtuigen.

"We zijn er al langer mee bezig dat we dezelfde wedstrijden willen rijden als de mannen. Maar als je alleen maar roept, gebeurt er niks", lichtte Vos toe. "We hopen hiermee de zaak in beweging te krijgen."

"Volgend jaar is misschien wel kort dag, maar we hopen in ieder geval dat we de zaak in beweging kunnen brengen."

Van Moorsel

In het verleden werd de Tour Féminin georganiseerd (Leontien van Moorsel was tweemaal de beste), maar die verdween na tal van organisatorische problemen van de kalender.

"We willen de wedstrijd graag terug. Het moet nu vooral een blauwdruk worden van de race van de mannen, met dezelfde finishplaatsen en een duur van drie weken."

Enorm afzien

Volgens de regels van de wielrenunie UCI mag een etappe voor vrouwen maximaal 140 kilometer lang zijn. Maar dat mag volgens Vos ook veranderen.

"Het aantal kilometers mag wat ons betreft best wel wat opgerekt worden. Het zal enorm afzien worden, maar het is voor mij het ultieme doel om de Tour te kunnen rijden."

STER reclame