NOS NieuwsAangepast

"Microsoft hielp NSA bij PRISM"

Microsoft heeft de Amerikaanse geheime dienst NSA geholpen bij het lezen van e-mails van Hotmail en Outlook.com. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden.

De krant heeft via Snowden geheime documenten van de NSA in handen waarin wordt gesproken over de samenwerking met Microsoft en ook Skype, de online communicatiedienst die sinds 2011 eigendom is van Microsoft.

Volgens The Guardian gaf Microsoft de codering van e-mails en SkyDrive (een back-updienst voor bestanden) door aan de NSA. Daardoor kon de geheime dienst zonder Microsoft te raadplegen bij vele miljarden e-mails, gesprekken en bestanden. Outlook.com heeft meer dan 360 miljoen gebruikers en meer dan 250 miljoen mensen slaan hun gegevens op bij SkyDrive.

Ontkenning

Ook Skype (663 miljoen gebruikers) gaf de NSA toestemming om video- en audiogesprekken te analyseren. Dat gebeurde nog voordat het bedrijf werd overgenomen door Microsoft.

Microsoft en Skype ontkennen dat de NSA zonder overleg bij privégegevens van gebruikers kan. Wel zei Microsoft eerder dat er in de tweede helft van vorig jaar tussen de 6000 en 7000 verzoeken van de NSA waren binnengekomen.

Strenge wetgeving

In een reactie aan The Guardian laat Microsoft weten dat het bedrijf zijn verplichtingen aan de klanten en de privacywetgeving zeer serieus neemt. Er worden alleen gegevens overgedragen als alle juridische stappen genomen zijn, laat Microsoft weten.

De NSA herhaalde dat er strikt toezicht is op het PRISM-programma en dat ook de NSA zich aan strenge privacywetgeving houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl