NOS NieuwsAangepast

Crowdfunding en sport: dankzij je fans naar de Spelen

Als je geen profvoetballer of -tennisser bent, is het maar moeilijk rondkomen als topsporter. Het NOC*NSF geeft steeds minder geld, en ook veel sponsoren stappen eruit; het is immers crisis. En minder geld betekent minder mogelijkheden - en minder sporten. Tijd dus om zelf geld bij elkaar te schrapen, vinden twee ondernemers. Zij starten morgen een crowdfundingplatform.

Een platform voor topsporters en sportliefhebbers. Of: "Samen met fans dromen mogelijk maken". "Niet meer even je rondje lopen en dan naar je manager lopen om te vragen of er al een sponsor is", zegt sportmarketingdeskundige Pelle Baas. "Veel directere lijntjes met de fans en investeerders." En de investeerder krijgt er ook iets voor terug: bijvoorbeeld een tennisclinic.

Daar hoort een filmpje bij:

Onze verslaggever ging kijken bij Mattho, die hoopt met crowdfunding naar Zuid-Korea te kunnen. Dat zie je vanavond in onze uitzending om 23.00 uur op Nederland 3.

Buitenland

Ze hebben het gebaseerd op sportcrowdfunding-sites in het buitenland. Bill Kerig, die de crowdfundingsite RallyMe oprichtte, denkt dat elke topsporter of team over vijf jaar wel iets met crowdfunding te maken heeft. Vorige week haalde de Amerikaanse shorttrackster Emily Scott bijna 48.000 dollar op voor de Olympische Spelen in Sochi, nadat ze in de media vertelde hoe moeilijk ze het had.

Een ander voorbeeld is de Nieuw-Zeelandse profsurfer Ricardo Christie. Die moest naar huis toen zijn sponsors zich terugtrokken. Maar hij kwam terug toen hij via Sportfunder genoeg geld wist op te halen om naar de World Qualifying Series te gaan.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl