NOS NieuwsAangepast

Kort geding om oplaadpunten

26 pomphouders langs snelwegen hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Ze willen voorkomen dat derden oplaadpunten voor elektrische auto's gaan exploiteren.

Het kort geding dient vanochtend. Belangrijke vraag bij de rechter zal zijn of elektriciteit nu wel of geen brandstof is. De pomphouders vinden van wel.

Rijkswaterstaat heeft 200 plaatsen voor oplaadpunten aangewezen bij bestaande tankstations. Volgens de pomphouders gaat het plan in tegen eerdere afspraken. In een convenant zou zijn vastgelegd dat de tankstationhouders tot 2024 het exclusieve recht hebben op oplaadpalen.

Winkeltje

De tankstations zijn bang dat het niet bij een oplaadpunt blijft, maar dat de exploitanten ook bijvoorbeeld een winkeltje willen toevoegen. Bovendien krijgen de nieuwkomers de grond gratis, terwijl de pomphouders flink moeten betalen aan de overheid.

De zes partijen die zich hebben gemeld om de oplaadpalen te exploiteren, sluiten niet uit dat ze in de toekomst meer faciliteiten zullen bieden. Het bedrijf Fastned, dat honderden oplaadpunten wil gaan exploiteren, zegt dat alleen zo de markt in beweging kan komen en denkt daarom dat de tankstations bij de rechter geen gelijk krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl