We denken misschien dat de neanderthalers primitieve grunters waren, maar volgens onderzoekers van de universiteit in Nijmegen leek hun taal op die van ons. Dat concluderen ze op basis van dna-onderzoek, archeologische vondsten en eerdere onderzoeken.

Hoe spraken neanderthalers? Een theorie zegt dat het zo heeft geklonken, als een hoge manier van grunten:

Er is door wetenschappers altijd aangenomen dat taal plotseling is ontstaan bij de moderne mens door de verandering van de genen. Maar de Nijmeegse onderzoekers denken dat onze taal veel geleidelijker is ontstaan en veel ouder is dan aangenomen: niet 50.000 jaar, maar zeker 500.00 jaar. Daardoor is er een kans dat we nog altijd beetje Neanderthaals spreken

Dit onderzoek vormt de basis voor nieuw onderzoek, bijvoorbeeld naar de vraag of de verschillen in taal te danken zijn aan onze voorouders. Het wordt volgens de onderzoekers wel moeilijk om te bewijzen welke specifieke Neanderthaalse woorden wij nog steeds gebruiken.

Genen van neanderthalers

In mei bleek uit onderzoek dat wij ook genen meedragen van de neanderthalers, doordat er in het verleden contact is geweest tussen hen en de homo sapiens. De neanderthalers stammen van dezelfde voorouder af als de mens en verdwenen 42.000 jaar geleden langzaam uit Europa.

STER reclame