1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Meisje (10) aangerand in Vluchtkerk

Een 10-jarig meisje is in februari in de Vluchtkerk in Amsterdam aangerand door een asielzoeker. Dat meldt weekblad Vrij Nederland.

Het meisje was meegekomen met haar moeder, die daar voor het eerst als vrijwilliger kwam. Ze was niet op de hoogte van de afspraak om geen kinderen mee te nemen.

Toen het meisje op een bank was gaan zitten, werd ze aangerand door een Somalische asielzoeker. Die zit sindsdien in voorarrest.

Verloederd

Naar nu blijkt, was al in 1998 door een psychiater geconstateerd dat de man lijdt aan chronische psychoses. In 2010 stelde het Bureau Medische Advisering van de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat de Somaliër zonder behandeling kon vervallen tot "voor hemzelf of anderen levensbedreigende situaties".

Een jaar later concludeerde de Centrale Raad van beroep dat hij een "chronisch en toenemend psychotische en schizofrene man" is, die ernstig verloederd en vereenzaamd is.

Aan de bel

In 2010 werd hij "onuitzetbaar" verklaard, omdat er in Somalië geen voorzieningen zijn om hem op te vangen.

Volgens advocaat Pim Fischer is de Somaliër jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Het incident had voorkomen kunnen worden, zegt hij. Hij heeft al meermalen bij verschillende instanties aan de bel getrokken om zijn cliënt opgenomen te krijgen.

"De staat heeft als primaire taak zijn burgers te beschermen. In dit geval is het een minderjarige slachtoffer. En daar was het wachten op", zegt Fischer in Vrij Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl