Het kabinet wil bijna drie miljard bezuinigen op de pensioenen, maar dat is onhaalbaar als de nieuwe pensioenregels worden uitgevoerd. Dat melden betrokkenen aan de NOS.

Het ABP heeft als eerste fonds de gevolgen in kaart gebracht, en verwacht een stijging van de premies. Ook andere pensioenfondsen denken dat de premies sterk zullen stijgen. En daardoor zouden de plannen van het kabinet de mist ingaan.

Laatste moment

De overheid krijgt volgens de plannen extra belastinggeld binnen van mensen die een pensioen opbouwen. Maar als grootste werkgever van Nederland is diezelfde overheid na invoering van de nieuwe regels honderden miljoenen meer kwijt dan nu, zo heeft het ABP volgens betrokkenen berekend.

Wat er door de nieuwe regels aan extra belasting binnenkomt gaat er aan de andere kant bij de overheid aan extra premiegelden weer uit, zodat er per saldo niets of nauwelijks iets overblijft.

Afgelopen vrijdag zouden de pensioenvoorstellen van staatssecretaris Klijnsma worden besproken en goedgekeurd, maar het kabinet stelde dat besluit op het laatste moment uit. Vrijdag zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het logisch is "dat over een complex onderwerp als pensioenen nog langer wordt gesproken".

STER reclame