VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept landen op om de immuniteit en onschendbaarheid van staatshoofden te respecteren. Hij deed de oproep in New York bij een gesprek over de gedwongen tussenlanding van de Boliviaanse president Morales vorige week in Wenen.

In het gesprek met diplomaten van Bolivia, Ecuador, Cuba, Nicaragua en Venezuela sprak Ban van een "ongelukkig incident". Hij zei dat het belangrijk is om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

De Latijns-Amerikaanse landen zijn woedend over de gebeurtenissen van vorige week. Het vliegtuig van Morales zou van Moskou over Europa naar Bolivia vliegen, maar moest in Wenen een tussenstop maken omdat enkele West- en Zuid-Europese landen het toestel niet wilden doorlaten.

Edward Snowden

Er waren vermoedens dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord was. Toen dit niet het geval bleek, mocht Morales verder.

Bolivia en de andere Latijns-Amerikaanse landen eisten excuses van Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje, wat zij niet kregen. Ook werd een klacht ingediend bij de VN.

Snowden zit voor zover bekend nog altijd in de transitruimte op een luchthaven in Moskou. Venezuela, Bolivia en Nicaragua hebben zich bereid verklaard om hem asiel te verlenen.

STER reclame