Murray domineert Britse media

Aangepast op

De Britten komen woorden tekort om de overwinning van Andy Murray op Wimbledon te prijzen. Hij is de eerste Britse man in 77 jaar die het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld heeft gewonnen. Zijn landgenoten zijn trots op de manier waarop hij dat deed en lieten dat massaal weten.

Wielrenner Sir Chris Hoy, de held van de Olympische Spelen van vorig jaar in Londen, was gisteren ook op het Centre Court: "Ik heb geen idee hoe hij met die druk omgaat. Na 77 jaar kunnen we weer feesten om een Britse Wimbledon-winnaar. Fantastisch".

Media

De laatste Brit die Wimbledon won was drievoudig kampioen Fred Perry in 1936. Zijn dochter zei tegen de BBC: "Pap zou verrukt zijn. Wij hebben hier als familie en natie zo lang op moeten wachten."

Uiteraard zijn ook de Britse kranten enthousiast. De Daily Mail ontdekte dat Murray zijn overwinning op de zevende dag van de zevende maand behaalde, en dat 77 jaar na de laatste overwinning van Perry.

De Daily Telegraph stipte een interessant historisch feitje aan: Murray is de eerste Britse man die Wimbledon won in korte broek. De krant gaat verder: "De schande is uitgewist. De frustratie uitgebannen. Twee weken Wimbledon is niet langer een ritueel van hoop en vertwijfeling."

Premier Cameron, die bij de wedstrijd aanwezig was: "Het was een verbijsterend optreden van Andy Murray, maar ook een verbijsterende dag voor het Britse tennis en Groot-Brittanni├ź. Hij gaf nooit op en het was groots."

Twitter

Op Twitter tuimelden bekende Britten over elkaar heen om Murray te prijzen. Ex-voetballer Gary Lineker zei: "Wat een vechter! Wat een talent! Wat een man! Wat een winnaar! Wimbledon-kampioen! Gefeliciteerd!"

De Londense burgemeester Boris Johnson: "Felicitaties voor mijn voormalige dubbelpartner Andy Murray voor zijn glorieuze Wimbledon-zege!"

De overwinning van Murray leverde de Koninklijk Huisverslaggever van de BBC een scoop van jewelste op: "De koningin heeft een priv├ębericht aan Andy Murray verstuurd", meldde hij.