NOS NieuwsAangepast

Paus berispt politici op Lampedusa

Paus Franciscus heeft een bezoek gebracht aan het Italiaanse eilandje Lampedusa. Het was voor Franciscus het eerste werkbezoek buiten Rome.

Lampedusa is tot ver buiten Italië bekend als "poort naar Europa". Het eiland ligt iets meer dan 100 kilometer voor de kust van Tunesië. Jaarlijks komen duizenden vluchtelingen naar Lampedusa in de hoop dat ze kunnen doorreizen naar het Europese vasteland. Ook vanochtend werd weer een boot met meer dan 150 vluchtelingen onderschept door de Italiaanse kustwacht. De opvangcentra op het eiland zitten al jaren overvol.

Franciscus droeg in aanwezigheid van asielzoekers een mis op. In zijn preek haalde hij uit naar "mensen op hoog niveau, die beslissingen nemen die leiden tot het leed van immigranten". De paus gebruikte bij de mis een kelk die was gemaakt van wrakhout van immigrantenboten.

Symbolische waarde

Eerder had de paus een krans in zee geworpen, ter nagedachtenis aan alle vluchtelingen die bij de oversteek van Afrika naar Lampedusa zijn omgekomen. De bloemen in de krans waren wit en geel, de kleuren van het Vaticaan.

Vaticaankenner Andrea Vreede zegt dat het bezoek een grote symbolische waarde heeft. "Franciscus heeft meteen na zijn aantreden gezegd dat hij ging opkomen voor de armsten, de zieken en de zwakken. En dat hij vindt dat alle gelovige katholieken naar de buitenwijken van de steden moeten om mensen te helpen. Nu gaat Franciscus zelf naar dé buitenwijk van Europa."

Het bezoek is live te volgen via Journaal24 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl