De bemanning van het toestel van Asiana Airlines heeft kort voor de crash in San Francisco de landing afgebroken. Dat meldt de National Transportation Safety Board op basis van de gegevens van de vluchtrecorders.

Op een persconferentie zei NTSB-voorzitter Deborah Hersman dat er geen aanwijzingen voor problemen waren met het toestel, tot zeven seconden voor de crash. In eerste instantie probeerde de bemanning de snelheid te verhogen. Volgens Hersman blijkt uit de recorders dat het vliegtuig "duidelijk langzamer" vloog dan de bedoeling was.

Hersman vertelde ook dat de piloot die het toestel op het moment van de crash vloog, nog in training was voor dit toestel en maar weinig ervaring had met een dit type vliegtuig. De man van in de veertig had 43 vlieguren gemaakt in een Boeing 777.

Doorstart

Anderhalve seconde voor de crash probeerde de bemanning alsnog de landing af te breken door een zogeheten doorstart te maken, maar daarvoor was het te laat.

Het vliegtuig raakte de grond en de staart van het toestel schampte een dijk. Bij het ongeluk kwamen twee passagiers om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

De NTSB gaat het ongeluk verder onderzoeken en zal onder meer de piloten en passagiers ondervragen.

Er zal ook worden onderzocht of een van de twee dodelijke slachtoffers is overreden door een brandweerwagen. Volgens Hersman had het Chinese meisje verwondingen die overeenkomen met een aanrijding. Een lijkschouwing moet bepalen of ze inderdaad is overreden en of dat de doodsoorzaak was.

STER reclame