NOS NieuwsAangepast

Demonstraties Egypte vreedzaam

In Caïro, Alexandrië en andere Egyptische steden zijn vanavond weer grote demonstraties van tegenstanders en aanhangers van de Moslimbroederschap. Anders dan vrijdag zijn er geen berichten over gewelddadige confrontaties. Het leger houdt de demonstranten gescheiden en heeft aangekondigd hard op te treden bij "provocaties".

In Caïro zijn tegenstanders van de afgezette president Morsi weer massaal bijeen op het Tahrirplein . Er wordt met vlaggen gezwaaid en er wordt vuurwerk afgestoken.

Geen coup

Op een groot spandoek staat 'Egypte had een revolutie, geen coup', een verwijzing naar woensdag, toen het leger na massale demonstraties president Morsi afzette.

Aanhangers van de Moslimbroederschap zijn onder meer bijeen bij de Universiteit van Caïro en het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde. Ze hebben in delen van de hoofdstad barricades opgeworpen en checkpoints opgezet. Ze eisen dat Morsi opnieuw wordt geïnstalleerd als president.

Sommige aanhangers van Morsi hebben gezworen dat ze zo nodig zullen sterven voor hun president. De Moslimbroederschap zelf zegt de protesten vreedzaam te willen houden. De partij beweert dat het leger mannen met valse baarden naar het Tahrirplein wil sturen om geweld uit te lokken. De Moslimbroederschap zou dan daarvan de schuld krijgen.

Tegen middernacht liep het plein snel leeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl