NOS NieuwsAangepast

31 juli verkiezingen in Zimbabwe

Premier Tsvangirai van Zimbabwe legt zich erbij neer dat er op 31 juli verkiezingen worden gehouden, zoals president Mugabe heeft bepaald.

Tsvangirai wilde eigenlijk een latere datum, om nog voor de verkiezingen enkele democratische hervormingen te kunnen afronden en de kieswet aan te passen. Daarmee zou een eerlijke stembusgang moeten worden gegarandeerd.

Buurlanden

Tsvangirai werd in zijn protest tegen de verkiezingsdatum gesteund door de buurlanden van Zimbabwe. Nu zegt hij dat hij heeft moeten buigen voor de politieke druk die in eigen land op hem is uitgeoefend.

Maar, zo voegt hij eraan toe, zijn partij is klaar voor de verkiezingen. Volgens Tsvangirai staat het Zimbabwaanse volk te popelen om een einde te maken aan het bewind van Zanu-PF, de partij van president Mugabe.

De 89-jarige Mugabe is al aan de macht sinds Zimbabwe in 1980 onafhankelijk werd. De laatste jaren regeert hij moeizaam samen met zijn politieke opponent Tsvangirai (61), die in 2009 onder internationale druk tot premier werd benoemd.

Nalatig

Mugabe koos de datum van 31 juli nadat het Constitutionele Hof had bepaald dat er snel verkiezingen moesten komen. Mugabe was volgens het hof nalatig geweest door niet eerder een datum bekend te maken.

Hoewel de rechters zich kritisch uitlieten over Mugabe, was Tsvangirai ongelukkig met het vonnis. Hij zei dat het hof zijn boekje te buiten was gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl