Moskou zet Snowden onder druk

De Russische parlementariër Alexei Poesjkov vindt dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden het aanbod van Venezuela voor politiek asiel moet aanvaarden. De invloedrijke Poesjkov spreekt vaak officieus namens het Kremlin.

Op Twitter zegt hij dat Venezuela wacht op antwoord van Snowden. "Dit is misschien wel de laatste kans op politiek asiel." De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua zei gisteren dat Snowden nog geen contact opgenomen had.

Snowden zit in de transitruimte van het Sheremetyevo Vliegveld in Moskou sinds hij uit Hongkong vluchtte. Hij kan nergens heen omdat zijn paspoort is ingetrokken door de Verenigde Staten. Jaua zei dat hij maandag met de Russische autoriteiten zal spreken over de situatie van Snowden.

Twintig landen

Uit het commentaar van Poesjkov kan worden opgemaakt dat de Russen snel van Snowden af willen. De VS wil dat hij wordt teruggestuurd naar Amerika, waar hij onder meer beschuldigd wordt van spionage.

Snowden heeft politiek asiel aangevraagd in meer dan twintig landen, waaronder Venezuela, Bolivia en Nicaragua. Ook die laatste twee landen hebben gezegd dat de Amerikaan daar welkom is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl