Op het vliegveld van New York is gisteravond laat een bijzondere zonnevlucht voltooid. Voor het eerst is een vliegtuig dat alleen wordt aangedreven door zonne-energie en ook 's nachts kan vliegen het hele Amerikaanse continent overgestoken.

De reis van de Solar Impulse begon in mei in Californië. Daarna vloog het vliegtuig, gebouwd door de Zwitserse piloot, in vijf etappes naar New York. De laatste vlucht begon om 05.00 uur 's ochtends in de hoofdstad Washington.

De Solar Impulse heeft een spanwijdte van ruim 60 meter en meer dan 11.000 zonnecellen op zijn vleugels. Het gevaarte weegt niet meer dan een auto; een kwart van het gewicht bestaat uit de accu's waardoor het vliegtuig ook 's nachts kan vliegen.

Scheur in vleugel

De vlucht verliep zonder grote problemen. Zo trotseerde Solar Impulse in het oosten van de VS zware onweersbuien en extreme hitte. Het grootste probleem ontstond tijdens het laatste gedeelte van de vlucht, toen er een scheur van ruim 2 meter ontstond in een vleugel. Daardoor kwam een gepland rondje om het Vrijheidsbeeld te vervallen.

De Solar Impulse haalde gemiddeld een hoogte van 8000 voet. Het toestel heeft een topsnelheid van 72 kilometer per uur. Na de succesvolle Amerikaanse oversteek zijn de piloten van plan in 2015 in etappes rond de wereld te vliegen.

STER reclame