NOS NieuwsAangepast

Zeker 5 doden treinongeluk Canada

Het dodental van het ongeluk met een olietrein in het stadje Lac-Mégantic in Canada is opgelopen tot vijf. De Canadese politie verwacht nog meer lichamen te vinden.

Volgens Canadese media worden zo'n veertig mensen vermist. De politie zegt dat ze nog geen goed zicht heeft op het aantal vermisten, doordat sommige mensen meerdere keren als vermist zijn opgegeven.

Gisteren ontploften vijf wagons van een goederentrein met ruwe olie in Lac-Mégantic. Door de klap en de enorme vuurbal die ontstond werden zeker veertig gebouwen verwoest of beschadigd, waaronder winkels, de bibliotheek en een populair muziekcafé waar veel mensen waren. Dat café lag naast de spoorlijn.

Getuige

Een getuige die toevallig buiten stond, zag de trein op zich af komen. "Het was net als in de film. Zulke explosies worden zorgvuldig geregisseerd, maar dit was echt." Hij kon op tijd wegkomen en liep alleen wat brandwonden op, maar hij vreest voor het leven van de mensen die nog in het café zaten.

Het centrum van Lac-Mégantic is afgezet. De branden zijn nog steeds niet onder controle. Dat bemoeilijkt de zoektocht naar slachtoffers.

Zwarte doos

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk. De trein met 72 wagons vervoerde ruwe olie en stond rond middernacht lokale tijd stil, zo'n 11 kilometer buiten Lac-Mégantic. De machinist verliet zijn locomotief en kort daarna begon de trein uit zichzelf te rijden. De trein reed vervolgens met zeer hoge snelheid het stadje in.

Een onderzoeksteam is afgereisd naar het gebied en zoekt naar de zwarte doos van de trein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl