NOS NieuwsAangepast

Oppositie EK waarschuwt kabinet

De fractievoorzitters in de Eerste Kamer van CDA en D66 waarschuwen het kabinet dat zij wetsvoorstellen zullen afkeuren als ze het niet eens zijn met het beleid.

CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman: "Het is duidelijk wat voor het CDA ijkpunten van goed beleid zijn. Die paaltjes hebben wij duidelijk gemarkeerd. Echt een harde klap tegen een stevig paaltje, dat zou ik niet aanraden."

D66-fractievoorzitter Roger van Boxtel: "Ik heb liever geen val van het kabinet, maar het is het kabinet dat daar in eerste aanleg verantwoordelijk is."

Beleid tegenhouden

Zij verwachten na de zomer een stroom aan wetsvoorstellen van het kabinet die voortkomen uit onder meer het sociaal akkoord en het woonakkoord. Daar staan maatregelen in waar CDA en D66 in de Tweede Kamer tegen zijn. De partijen willen dit beleid tegenhouden in de Eerste Kamer.

In de Tweede Kamer reageert VVD-fractievoorzitter Zijlstra op deze uitspraken: "Als we in de Eerste Kamer een soort kopie krijgen van de Tweede Kamer en ze daar eigenlijk hetzelfde gaan doen, dan verkeert dit land in een bestuurlijke impasse."

Zijlstra is tegen een Eerste Kamer die politiek oordeelt over wetsvoorstellen. Hij vindt dat de senatoren alleen moeten kijken of ze juridisch goed in elkaar zitten. Volgens Zijlstra is de opstelling van Brinkman en Van Boxtel slecht voor de toekomst van Nederland.

Ellende

Maar daar trekken de senatoren zich voorlopig weinig van aan. Brinkman: "Wij zijn er echt niet voor het kabinet in de ellende te storten maar wij zijn ook niet verantwoordelijk voor het kabinetsbeleid. Dus ik laat me niet aanpraten dat wij nu de problemen veroorzaken."

Van Boxtel: "Iedereen die beweert dat een Eerste Kamer helemaal niet politiek oordeelt, is niet van deze tijd."

PvdA-leider Samsom heeft wel begrip voor de politieke opstelling van CDA en D66, maar hij verwacht dat die partijen uiteindelijk wel mee zullen werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl