Foppe: iedereen moet weg

Aangepast

Oud-coach en clubprominent Foppe de Haan vindt dat van de leiding van sc Heerenveen 'iedereen weg moet'.

Dat zegt hij in Sport Zomergasten, dat zaterdagavond (tussen 20.00 uur en 21.00 uur) wordt uitgezonden op Radio 1.

De Haan heeft dit standpunt donderdag 4 juli ook aan de onafhankelijke onderzoekscommissie medegedeeld, die de crisis bij de club onder de loep neemt.

De kritiek op de leiding van de Friese club is al geruime tijd groot. De onderzoekscommissie is een initiatief van de sponsoren, supporters en medewerkers van de Friese club, dat wordt gesteund door het Stichtingsbestuur, het hoogste orgaan van sc Heerenveen.

Robert Veenstra

Ondanks het opstappen van directievoorzitter Robert Veenstra op 21 juni, gaat de commissie door met het doorlichten van de club.

In de eerste fase wordt gekeken naar het draagvlak voor de huidige directie (waaronder technisch directeur Johan Hansma) en de Raad van Commissarissen.

De afspraak is dat de conclusie van de commissie bindend is. Dit geeft de uitspraken van De Haan bij de commissie, die hij deelde met de NOS, een betrekkelijk grote lading.

Eilandjes

De Haan, tussen 1985 en 2004 op vier jaar na coach van Heerenveen, is expliciet: "De belangrijkste kernwaarden van de club, we doen het samen, eenieder is belangrijk en we delen alle kennis om zo goed mogelijk te worden, dat is echt veranderd. Het zijn allemaal eilandjes geworden."

Hij vervolgt: "Maar ook de openheid, dingen openlijk met elkaar bespreken. Dat was op een gegeven moment ook helemaal weg. En dat is eigenlijk heel slecht."

Recentelijk was De Haan weer actief als jeugdcoach bij de club die hij met Riemer van der Velde groot maakte. De Haan stapte echter op 14 juni op, uit onvrede met de leiding.

Niemand groter dan de club

Over het opstappen van Veenstra, zegt De Haan. "Ik voel me niet schuldig. Ik vond gewoon dat het nodig was. Ik vond het heel vervelend, want dat gun je niemand. Maar niemand is belangrijker dan de club, dat is de beste uitdrukking."

"Een club besturen gaat over meer dan voetballen. Het gaat ook over waarden. Ik vond dat ze in hun uitspraken over Riemer van der Velde de waarden van goed leiderschap hadden overtreden."

"Ik heb het eerste binnenboord gehouden, maar toen er niets veranderde, maar eerder in een stroomversnelling kwam, had ik geen keuze meer. Want je kunt niet oneindig aan de kantlijn staan en niets doen. Dan denken mensen ook, wat is dat voor boerenlul, om het maar plat te zeggen. Je moet ook partij kiezen."

Van Basten blijft buiten schot

De Haan vindt overigens dat dit niet geldt voor trainer Marco van Basten. "Wat Van Basten goed heeft gedaan, is dat hij zich niets van het gedoe heeft aangetrokken."

"Hij heeft de jongens van het eerste elftal geïsoleerd, en gewoon zijn ding gedaan. Het was helemaal niet zo slecht, en soms was het heel goed. Die balans moet hij nog vinden. Maar in dit verhaal speelt hij geen enkele rol."

6 juli 20.00 uur

Sport Zomergasten, deze week met Foppe de Haan, wordt uitgezonden op zaterdag 6 juli tussen 20.00 uur en 21.00 uur op radio 1. Op 13 juli volgt Vera Pauw, op 20 juli Rafael van der Vaart. Het interview met Jacco Verhaeren van 29 juni is hier terug te luisteren.