GGD: mogelijk oproep antroposofen

time icon Aangepast

Leerlingen op scholen met een antroposofische achtergrond krijgen waarschijnlijk binnenkort een oproep voor een mazelenvaccinatie. De GGD Midden-Nederland overweegt om binnenkort brieven naar de ouders van die kinderen te sturen.

Antroposofen staan volgens het RIVM kritisch tegenover het vaccineren tegen bijvoorbeeld de bof en de mazelen. Zo vinden zij dat het doormaken van kinderziekten een zinvolle betekenis heeft in de ontwikkeling van het kind, zegt het RIVM.

"Minder gevaarlijk"

Overigens wijzen antroposofen niet alle vaccinaties af. Er wordt een verschil gemaakt tussen "gevaarlijke ziekten" zoals kinkhoest en polio en "minder gevaarlijke ziekten" zoals de mazelen.

Antroposofie is een filosofie die is gebaseerd op idee├źn van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Diverse scholen op antroposofische inslag zijn naar Steiner vernoemd.

Meer kinderen ziek

Volgens de GGD Midden-Nederland is het nog niet duidelijk hoeveel leerlingen van die scholen nog niet zijn gevaccineerd tegen mazelen. "De jeugdgezondheidszorg gaat die aantallen nog na. Daarna wordt besloten of we de brieven sturen", zegt een woordvoerder.

Het aantal meldingen van kinderen met mazelen is deze week gestegen naar 230. Het werkelijke aantal is volgens de GGD waarschijnlijk tien keer hoger.

STER Reclame