NOS NieuwsAangepast

Hippe opvolgers voor ouderwetse spreekwoorden

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, als het kalf verdronken is dempt men de put en een zondagse steek houdt geen week. Weet jij wat deze spreekwoorden betekenen? Deze mensen waarschijnlijk niet:

Paarse Krokodillentranen - Spreekwoorden, wie begrijpt ze nog? from Paarse Krokodillentranen on Vimeo.

Daar moet iets aan gedaan worden, vinden Wilmar en Laurens van de website paarse krokodillentranen. "Spreekwoorden zijn nooit mee veranderd met de tijd en dus begrijpen we ze vaak niet meer. We halen ze door elkaar, of erger nog, we durven ze niet meer uit te spreken", aldus de makers.

Daarom bedachten ze een spel, waarbij bekende taaldeskundigen een opvolger bedenken voor een oud spreekwoord. Het publiek kan stemmen op het beste spreekwoord en daar rolt dan uiteindelijk een grote winnaar uit.

Hippe spreekwoorden

De leukste nieuwe bedenksels zetten we hier op een rijtje:

Een zondagse steek houdt geen week (betekent: zondag is bedoeld als rustdag, je moet dus niet werken)

Rapper Sticks: Een burn-out parkeer je niet even op je iCloud.Maxim Hartman: Een tukje is soms beter dan een rukje.

Om der wille van de smeer, likt de kat de kandeleer (betekent: iemand doet iets om er een voordeeltje uit te halen)

Nico Dijkshoorn: Als Gordon iets doet voor het goede doel, gaat het toch weer om zijn smoel.Antoine Houtsma: Puur voor de poen, geeft de loverboy haar een zoen.

Als het kalf verdronken is, dempt men de put (betekent: men neemt pas maatregelen als er iets mis gaat, in plaats van daarvoor)

Sylvia Witteman: Al klik je nog zo hard op 'delete', iedereen las 'm al, die foute tweet.Erik van Muiswinkel: Als het kind verdronken is, reorganiseert men de jeugdzorg.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden (betekent: neem geen halve maatregelen)

Viggo Waas: Slappe ouders maken moeilijke kinderen.Frank van Pamelen: Hoe meer je banken paait, hoe gretiger men graait.

hier

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl