In Deventer heeft wethouder Margriet de Jager een motie van wantrouwen overleefd. Ze was onder vuur komen te liggen door een uitzending van Nieuwsuur, waarin ze aankondigde dat Deventer werklozen en vrijwilligers wil inzetten in de thuiszorg.

De motie van wantrouwen was ingediend door de SP en kreeg steun van de hele oppositie, maar niet van de collegepartijen PvdA, D66, VVD en Deventer Belang. Van die laatste partij is De Jager zelf lid.

Motie van treurnis

Een motie van treurnis, ingediend door de PvdA, werd wel aangenomen. Daarin spreekt de gemeenteraad zijn teleurstelling uit over de uitspraken van de wethouder, zonder daaraan consequenties te verbinden voor haar positie.

In Nieuwsuur zei De Jager dinsdag dat werklozen en vrijwilligers vanaf 2015 moeten helpen bij het wassen en aankleden van ouderen en hulpbehoevenden. Ook zouden ze medische handelingen kunnen verrichten, zoals het vervangen van katheterzakken en het aanzetten van protheses.

Porseleinkast

De uitspraken kwamen haar op forse kritiek te staan. D66 zei tijdens de extra raadsvergadering dat de wethouder "als een olifant door de porseleinkast is gegaan". Volgens het CDA zijn inwoners van Deventer zich "kapotgeschrokken".

De Jager bood haar excuses aan voor de gang van zaken: "Het is nooit de bedoeling geweest om het zo te zeggen." Ze benadrukte dat de verzorging van ouderen en hulpbehoevenden ook in de toekomst zal worden gedaan door professionals.

STER reclame