1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

AnsaldoBreda verliest kort geding

De Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda krijgt de rapporten over de Fyra niet. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht bepaald. AnsaldoBreda was naar de rechter gestapt, omdat de NS de fabrikant geen inzage wilde geven in de rapporten waarin de problemen met de Fyra worden beschreven.

De NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS besloten op basis van die onderzoeken om niet verder te gaan met de trein. AnsaldoBreda werkte eraan mee, maar kreeg de eindrapporten niet. Volgens de NS waren de rapporten alleen bedoeld voor intern gebruik. Voor NMBS is het Fyra-dossier gesloten. De Belgische spoorwegen willen zo snel mogelijk hun geld terug.

Meer eisen afgewezen

AnsaldoBreda eiste ook dat de rechter een commissie van onafhankelijke deskundigen zou aanstellen om de rapporten te bestuderen. Ook wilde AnsaldoBreda afdwingen dat NS en NMBS geen nieuwe overeenkomsten met derden kunnen aangaan. Die eisen zijn door de rechter afgewezen. De motivering van de rechtbank bij het vonnis komt later deze week.

De hogesnelheidstreinen werden in januari al na een maand uit de dienstregeling genomen, nadat een bodemplaat van een van de Fyra's was gevallen. Ook kampten de treinstellen met storingen waardoor ze vaak stil kwamen te staan of helemaal uitvielen.

De advocaat van AnsaldoBreda, Hans de Savornin Lohman, noemt het vonnis teleurstellend. Hij wacht de motivering van de rechtbank af voor hij met een uitgebreidere reactie komt. Ook de NS wil nog niet reageren, maar eerst de motivatie van de rechter bestuderen.

Bankgaranties

De rechter in Utrecht bepaalde ook dat ING ruim 37 miljoen euro aan bankgaranties moet overmaken aan de NMBS. De bank had zich garant gesteld voor voorschotten die NMBS via de bank had betaald aan de Italiaanse treinenfabrikant AnsaldoBreda voor drie Fyra-treinen.

De NMBS eiste op 31 mei zijn geld terug, omdat het contract met AnsdaldoBreda werd opgezegd. Omdat de ING daar niet aan voldeed, spande de Belgische spoorwegmaatschappij een kort geding aan. Volgens de rechter doet de aard van het conflict met AnsaldoBreda niet ter zake en moeten de voorwaarden van de bankgaranties strikt worden toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl