Beet: tweehonderd jaar oude vis opgehengeld

Aangepast

Een letterlijk eeuwenoude vis is opgehengeld. De vis zou tweehonderd jaar oud zijn. Een visser probeerde in Alaska een vis te vangen, toen een ander hem dwarsboomde: het oudje. Hij ving per toeval twee vissen in één klap.

Dat de vis tweehonderd jaar oud is, is bijzonder. Het zou de oudste vis zijn die ooit is gevangen. Het record stond op 175 jaar. Maar hoe oud de vis echt is, moet nog worden onderzocht. Het is al wel zeker dat de vis, die 18 kilo weegt, de zwaarste in z'n soort is.

Tijdens de vangst van een vis, kwam de tweede eronder tevoorschijn:

<p>Groeiringen</p> <p>De leeftijd van de vis wordt bepaald door naar de gehoorbeentjes van de vis te kijken. Die hebben, net als bomen, een soort groeiringen. Als ze die tellen, kunnen ze de leeftijd vaststellen.</p> <p>Als de onderzoekers klaar zijn, wil de vanger de vis wel terug. Hij wil 'm namelijk aan z´n muur hangen.</p>

Groeiringen

De leeftijd van de vis wordt bepaald door naar de gehoorbeentjes van de vis te kijken. Die hebben, net als bomen, een soort groeiringen. Als ze die tellen, kunnen ze de leeftijd vaststellen.

Als de onderzoekers klaar zijn, wil de vanger de vis wel terug. Hij wil 'm namelijk aan z´n muur hangen.

Door: Loes