NOS NieuwsAangepast

Werklozen Deventer naar thuiszorg

De gemeente Deventer wil werklozen en vrijwilligers inzetten bij het wassen en aankleden van ouderen en hulpbehoevenden.

Ook kan hun gevraagd worden om medische handelingen te doen, zoals het vervangen van een katheterzak of het aanzetten van protheses. Dat meldt Nieuwsuur in de uitzending van vanavond.

Gemeenten verantwoordelijk

De gemeente Deventer sluit hiermee aan op een wetswijziging die in 2015 van kracht wordt.

Gemeenten worden dan verantwoordelijk voor zorg die nu nog onder de AWBZ-wetgeving valt. Persoonlijke verzorging en begeleiding van ouderen en hulpbehoevenden horen daar ook bij.

Bezuiniging

De overdracht gaat gepaard met een bezuiniging. Voor persoonlijke begeleiding is dat een korting van 25 procent en voor de persoonlijke verzorging een korting van 15 procent.

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze die bezuiniging gaan uitvoeren.

Niet verplicht, maar ...

Werklozen zijn niet verplicht om dit werk te doen, maar als ze weigeren lopen ze het risico dat de gemeente hun uitkering verlaagt.

Deventer maakt daarbij gebruik van het recht om van een bijstandsgerechtigde een tegenprestatie te vragen. Ook andere gemeenten verplichten werklozen om onbetaald werk te doen. Het is de bedoeling dat ze zo uiteindelijk een baan vinden en geen uitkering meer nodig hebben.

In de uitzending van Nieuwsuur zijn ouderen en een gemeentelijke adviesraad kritisch over het voornemen van Deventer.

"We krijgen gewoon geen antwoord van de wethouder op de vraag hoe de kwaliteit wordt gewaarborgd", zegt een lid van de raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl