NOS NieuwsAangepast

"Asielkinderen verhuizen te vaak"

Kinderen van asielzoekers moeten te vaak verhuizen. Dat heeft schadelijke gevolgen en maakt een normale ontwikkeling onmogelijk. Dat schrijven Unicef en Defence for Children in hun Jaarbericht Kinderrechten 2013.

Gemiddeld verhuizen asielzoekerskinderen een keer per jaar. De kinderen die voor het jaarbericht zijn geïnterviewd geven aan dat ze elke verhuizing moeilijk vinden. Vooral omdat ze niet weten wanneer ze weg moeten en waarom. De verhuizingen maken het, volgens de kinderen, ook moeilijker om te presteren op school en vrienden te maken.

Nazorg

Unicef en Defence for Children willen dat gezinnen met kinderen op een vaste plek worden opgevangen zodat ze niet meer hoeven te verhuizen.

De twee organisaties maken zich ook zorgen over jongeren die weg mogen uit gesloten instellingen. Ze schrijven dat de nazorg voor deze jongeren tekortschiet. "Daardoor missen ze belangrijke vaardigheden als ze weer terugkeren in de maatschappij."

Kindermishandeling

Verder vinden ze dat politie en justitie meer werk moeten maken van de opsporing en vervolging van mensenhandel. De minderjarige slachtoffers geven in het rapport aan dat ze het lang vinden duren voordat de daders voor de rechter staan.

De kinderrechtenorganisaties willen dat de overheid cijfers over kindermishandeling en migratie beter gaat bijhouden, zodat het eenvoudiger wordt om de prestaties te beoordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl