NOS NieuwsAangepast

Pensioengeld in economie NL

Pensioenfondsen willen fors investeren in woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken. Dat zeggen betrokkenen tegen de NOS. Vandaag worden deze plannen aan het kabinet gepresenteerd. Na een jaar van onderhandelen liggen er volgens betrokkenen nu plannen om meer te kunnen investeren in de Nederlandse economie. De plannen stuiten nog op verzet van het ministerie van Financiën, omdat de pensioenfondsen alleen willen investeren als de overheid bereid is een deel van het risico te dragen.

Al sinds vorig jaar wordt er onder leiding van de twee grote pensioeninvesteerders APG en PGGM gesproken over een grotere rol van de pensioenfondsen in de Nederlandse economie. APG en PGGM beheren samen 500 miljard euro, bijna de helft van het Nederlandse pensioenvermogen. Volgens ingewijden zijn de eindverslagen al klaar en is het wachten nog op een reactie van de overheid.

Oproep

De druk op pensioenfondsen om te investeren is groot. Vorige week deed PvdA-leider Samsom nog een oproep aan de fondsen om meer in eigen land te investeren. Hij verwacht dat het kabinet "alle terughoudendheid laat varen" om die investeringen mogelijk te maken.

Pensioenfondsen zijn bereid te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Een plan daarvoor is al klaar. Alle hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie zouden moeten worden ondergebracht in een nieuwe instelling, de Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI). Pensioenfondsen zouden daarin moeten kunnen investeren. De overheid moet dan wel garant staan voor de verliezen. Daar wringt volgens betrokkenen de schoen, want het ministerie van Financiën deinst terug voor grotere risico's. "Het gaat om groot geld voor de Nederlandse economie en daar moet de overheid een rol in spelen," aldus een betrokkene.

Garantie van overheid

Eenzelfde probleem speelt bij de investeringen in duurzaamheid. Pensioenfondsen willen investeren in het renoveren en energiezuinig maken van huurhuizen. Maar om dit plan te realiseren wordt eveneens een beroep gedaan op de overheid. Die zou een deel van het fonds moeten vullen en gedeeltelijk garant moeten staan voor de kredietverliezen. Maar ook hier reageert de overheid terughoudend.

Dan liggen er ook nog plannen voor meer investeringen in het midden- en kleinbedrijf en in infrastructuur, maar ook daarvoor wordt een beroep gedaan op de overheid. Het ministerie van Economische Zaken is bereid de garantieregelingen voor mkb-financieringen die er al zijn, ook open te stellen voor pensioenfondsen.

Voor investeringen in infrastructuur azen de pensioenbeleggers op speciale overheidsgaranties en vergoedingen voor inflatie. Minister Dijsselbloem van Financiën bleek vorige maand niet heel erg enthousiast over deze instrumenten. De fondsen verwachten dat het kabinet toch nog gaat bewegen. Als het kabinet het goed speelt, liggen er volgens een betrokkene miljarden voor het oprapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl