NOS NieuwsAangepast

21.000 dieren en planten bedreigd

De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) slaat alarm over het toegenomen aantal bedreigde dier- en plantensoorten. Wereldwijd worden 20.934 soorten met uitsterven bedreigd, ruim 1100 meer dan een jaar geleden.

De organisatie heeft het afgelopen jaar meer dan 70.000 dier- en plantensoorten in kaart gebracht. Meer dan 10.000 soorten worden volgens IUCN bedreigd of ernstig bedreigd. Nog eens 10.000 soorten worden gezien als kwetsbaar.

Indische bruinvis

Sinds de laatste inventarisatie in 2012 zijn een hagedissoort, een tandkarper en een zoetwatergarnaal uitgestorven. Als voorbeeld van een ernstig bedreigde soort wordt de Indische bruinvis genoemd. Die leeft in binnenwateren in China en heeft last van illegale visserij, watervervuiling en het toenemende vrachtverkeer op de Yangtze-rivier. De populatie neemt al sinds de jaren 80 gestaag af; onduidelijk is hoeveel dieren er nog zijn.

De onderzoekers slaan ook alarm over de conifeer. Ruim eenderde van alle coniferen wordt volgens hen bedreigd. De redenen daarvoor lopen uiteen; zo wordt een conifeersoort in Californië bedreigd door wilde geiten en bacteriën en heeft een soort in het noorden van Afrika last van uitgeputte landbouwgrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl