NOS NieuwsAangepast

Hollande: breed debat euthanasie

Frankrijk gaat een brede maatschappelijke discussie voeren over de verruiming van regels voor hulp bij zelfdoding. Dat heeft president Hollande bekendgemaakt, nadat een ethische commissie zich vandaag uitsprak tegen soepeler regels voor euthanasie.

In zijn verkiezingscampagne beloofde Hollande de euthanasiewet te verruimen. Artsen die medische hulp verlenen bij de beëindiging van iemands leven zouden niet langer strafbaar moeten zijn, vindt de socialist.

Tegenstanders van de versoepeling, gesteund door de Rooms-Katholieke Kerk, hebben demonstraties aangekondigd, vergelijkbaar met de massaprotesten tegen het homohuwelijk. Dat laatste wetsvoorstel is in april door het parlement aangenomen.

Franse bevolking

Het nationale ethische comité adviseerde met de krapst mogelijke meerderheid tegen verruiming van de euthanasiepraktijk. Acht van de zeventien leden vinden dat de patiënt zelf moet kunnen beslissen over levensbeëindiging.

De komende maanden is de Franse bevolking aan het woord, daarna dient de regering een wetsvoorstel in dat verder gaat dan de huidige regels voor levensbeëindiging, aldus Hollande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl