NOS NieuwsAangepast

Gerechtelijke dwaling Bonaire

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Op de voormalige Nederlandse Antillen is voor het eerst een gerechtelijke dwaling aan het licht gekomen. De bekende moordzaak Spelonk, op Bonaire, moet opnieuw door de rechter worden bekeken.

Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba besloten.

De Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops had om herziening van de zaak gevraagd omdat de twee voor de moord veroordeelde Bonairianen volgens hem onschuldig zijn. De mannen werden in 2005 tot jarenlange celstraffen veroordeeld. Een van hen was inmiddels op vrije voeten. De andere wordt vandaag nog vrijgelaten naar aanleiding van de uitspraak van het hof van justitie.

Het Openbaar Ministerie heeft op een persconferentie gezegd dat het bij de nieuwe behandeling om vrijspraak zal vragen. Die nieuwe behandeling staat voor 5 september op de rol.

Broers

De Spelonk-zaak draait om de moord op twee broers. De twee uiteindelijk veroordeelde Bonairianen zouden met een mededader de broers naar een afgelegen plek hebben gelokt en ze daar hebben doodgeschoten. Het wapen zouden zij van een vierde man hebben gekocht die ook is veroordeeld in deze zaak. Maar de twee Bonairianen hebben altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben.

Nieuw onderzoek door een team van experts in opdracht van Knoops heeft tal van hiaten in het politieonderzoek van destijds aan het licht gebracht. Vooral het feit dat de experts aantoonden dat een van de verdachten vlak voor de moord verderop op het eiland achter zijn computer zat, speelde een belangrijke rol bij de beslissing van de raadsheren op Curaçao.

Diepe dalen

"Voor de veroordeelden betekent deze uitspraak een herneming van hun leven en erkenning dat zij al die jaren gelijk hadden", reageert Knoops. "Zij zijn door diepe dalen gegaan, zowel emotioneel als fysiek. Deze gebeurtenis heeft hun leven voorgoed veranderd."

Knoops vindt de uitspraak van historisch belang. "De burgers van de BES-eilanden krijgen hiermee de boodschap dat iets dat onrecht is en onherroepelijk lijkt, alsnog ongedaan kan worden gemaakt. Dat moet hen moed geven en kan ook andere dwalingen aan het licht brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl