Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in het Oosterpark in Amsterdam de Nationale Herdenking Slavernijverleden bijgewoond. Het is vandaag precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft.

Tijdens de herdenking betuigde vice-premier Asscher namens de Nederlandse regering spijt over het Nederlandse aandeel in de slavernij en de slavenhandel. Ook de Amsterdamse burgemeester Van der Laan hield een toespraak, en herinnerde eraan dat een groot deel van de Amsterdamse grachtengordel met de opbrengsten van de slavenhandel is gefinancierd.

Na de toespraken werden er kransen gelegd bij het slavernijmonument, dat in 2002 is onthuld door koningin Beatrix. Het koningspaar legde geen krans. Historicus Leo Balai, auteur van het boek Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel, sprak daarover na afloop zijn teleurstelling uit. Hij meent dat de woorden van Asscher meer gewicht zouden hebben gekregen als de koning zelf een krans had gelegd.

De NOS doet in het avondprogramma (19.10-19.45 uur, Nederland 2 en nos.nl) verslag van de herdenking

STER reclame