NOS NieuwsAangepast

Armeniër viert opgewekt 107e in NL

Misschien is zijn verjaardag vandaag, misschien ook wel morgen. Feit is dat de oudste man van Nederland dit jaar 107 wordt. Morgen krijgt Serop Mirzoyan uit Amersfoort de burgemeester op bezoek.

Sinds april is Mirzoyan de oudste man van Nederland. Zijn levensverhaal is anders dan dat van de meeste eeuwlingen. Mirzoyan is Armeniër en werd geboren in 1906 in Diyarbakir, in Turkije. Hij kwam in 1996, op zijn negentigste, naar Nederland. Omdat hij zijn exacte geboortedatum niet weet, werd 1 juli voor hem als verjaardag gekozen.

Mirzoyan heeft niet lang in Turkije gewoond. Hij ontvluchtte het land omdat Armeniërs aan het begin van de vorige eeuw werden onderdrukt. Hij ging wonen in het Koerdische deel van Irak en werd boer. Toen zijn vrouw en zijn zoon waren overleden, besloot hij naar zijn dochter te gaan. Die woonde in Nederland. De oude man wilde niet alleen in Irak achterblijven.

Verrassend blijmoedig

Bij zijn honderdste verjaardag in 2006 werd Mirzoyan in het AD/Amersfoortse Courant als "verrassend blijmoedig" omschreven. Hij liet burgemeester Van Vliet zijn moestuin zien en verbaasde zijn eigen familie door groenten bij hun Nederlandse naam te noemen. Serop Mirzoyan spreekt Armeens, Arabisch en Koerdisch, maar probeerde onder meer door het lezen van de Bijbel ook wat Nederlands op te pikken.

Op zijn 107e verjaardag woont Mirzoyan nog altijd thuis, bij zijn dochter in Amersfoort. Hij maakt het goed. In april liet hij nog weten dat het hem niet verrast dat hij zo oud is geworden en dat hij verwacht dat hij "nog wel even blijft".

De Armeense immigrant is overigens niet de oudste Nederlander. Dat is Egbertje Leutscher-De Vries uit Havelte. Zij is 110 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl