Kleine kinderen zitten in veel gevallen niet veilig genoeg in de auto. Dat concludeert de Task Force Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van de universiteitsziekenhuizen in Utrecht en Leiden, het Verbond van Verzekeraars en het kinderzitjesproducent Maxi-Cosi.

De initiatiefnemers zeggen dat de Task Force is opgericht omdat de voorlichtingscampagnes voor kinderveiligheid zijn gestaakt.

Onderzoekers bekeken vorige maand hoe kinderen tussen de 0 en 4 jaar worden vervoerd. In de steekproef werden 309 kinderen bekeken.

Stoeltje

In een op de drie gevallen was het kinderstoeltje verkeerd vastgemaakt. Vijftien procent van de kinderen zat niet in het juiste stoeltje, zeggen de onderzoekers. Dat komt doordat ouders vaak te snel overstappen op een groter stoeltje.

In andere gevallen bleek dat de beugel van het stoeltje in de verkeerde stand stond, of dat de airbag niet was uitgeschakeld.

Vrijwel alle ouders denken dat hun kind veilig wordt vervoerd, terwijl dat volgens de Task Force in 73 procent van de gevallen veiliger kan.

STER reclame