NOS NieuwsAangepast

Drie arrestaties bij bank Vaticaan

Een hoge geestelijke, een geheim agent en een beurshandelaar zijn vanmorgen aangehouden op verdenking van corruptie, oplichting en laster bij de bank van het Vaticaan. De aangehouden geestelijke is Nunzio Scarano, een accountant bij de Vaticaanse bank.

Scarano werd twee weken geleden al in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van witwaspraktijken. De aanhoudingen waren op last van het Openbaar Ministerie van Rome. Dat publiceerde vanmorgen ook de namen van de opgepakte beurshandelaar en de geheim agent.

'Monsignor 500'

Volgens Italiaanse media vervoerde de geheim agent in opdracht van Scarano een geldbedrag van 20 miljoen euro met een privé-vliegtuig van een bank in Zwitserland naar Italië. Het geld zou afkomstig zijn van 'vrienden' uit Salerno. Voor zijn diensten kreeg de geheim agent 400.000 euro betaald.

Scarano stond binnen kringen van het Vaticaan bekend als 'monsignor 500' omdat hij altijd grote hoeveelheden briefjes van 500 euro bij zich had.

Onderzoek

De arrestaties komen nog geen 48 uur nadat paus Franciscus een commissie had aangesteld om het Instituut voor Religieuze Werken, zoals de bank van het Vaticaan officieel heet, door te lichten. De commissie van kardinalen moet de bank "beter in harmonie brengen met het werk van de katholieke kerk".

Tegen de 'bank van God' lopen verscheidene gerechtelijke onderzoeken wegens omstreden transacties. Twee daarvan zouden witwaspraktijken zijn. Eerder deze maand benoemde paus Franciscus een vertrouweling als toezichthouder op de bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl