President Obama heeft tijdens zijn bezoek aan Senegal de homorechten onder de aandacht gebracht. Hij sprak met trots over het vonnis van het Amerikaanse Hooggerechtshof om getrouwde homostellen dezelfde rechten te geven als heterokoppels.

"Een overwinning voor de Amerikaanse democratie", zei Obama op een persbijeenkomst. Hij sprak de hoop uit dat andere landen dat voorbeeld snel zullen volgen.

Zijn Afrikaanse gastheer president Sall maakte duidelijk dat Senegal daar voorlopig nog niet aan toe is. Homoseksualiteit is in Senegal strafbaar.

Boodschap

Wij zijn nog niet klaar om homoseksualiteit uit het wetboek van strafrecht te halen, zei hij. Sall benadrukte dat Senegal een tolerant land is, en dat er geen homofobie heerst.

De twee presidenten hadden voorafgaand een informele bijeenkomst in het presidentieel paleis. Daar is de homokwestie niet besproken, zei Obama.

Ik respecteer dat mensen verschillend aankijken tegen homorechten, zei Obama. "Maar ik wil de Afrikanen toch de boodschap meegeven dat het belangrijk is dat voor de wet iedereen gelijk is."

Amnesty International publiceerde maandag een rapport waarin staat dat in 38 Afrikaanse landen homoseksualiteit strafbaar is. In vier daarvan, Mauritanië, Nigeria, Somalië en Sudan staat er zelfs de doodstraf op.

STER reclame