1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"China verhuist 2 miljoen Tibetanen"

De Chinese autoriteiten hebben de afgelopen 7 jaar meer dan 2 miljoen Tibetanen gedwongen te verhuizen.

Velen, onder wie honderdduizenden nomaden, zijn verplicht om in zogenoemde socialistische dorpen te wonen. De Chinese autoriteiten willen zo hun politieke invloed op de Tibetanen vergroten. Dat meldt Human Rights Watch (HRW) in een vandaag gepubliceerd rapport.

De mensenrechtenorganisatie wijst op grootschalige vernietiging van bestaande huizen en de bouw van uniforme dorpen.

Verering

"De regering stuurt teams van de Communistische Partij naar elk dorp in de Tibetaanse Autonome Regio'', zei een HRW-onderzoeker. "Functionarissen moeten eten, wonen en werken met de dorpelingen. Daaronder valt ook het in de gaten houden van hun politieke opvattingen.''

China spreekt het rapport tegen. Volgens Peking pompt de regering juist veel geld in provincies waar veel Tibetanen wonen om de economie te stimuleren. Maar de spanningen blijven. In de afgelopen 4 jaar hebben zeker 117 Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen het Chinese beleid. De zelfverbranders willen autonomie voor Tibet en de terugkeer van de Daila Lama, de religieuze leider van de Tibetanen die in India in ballingschap verblijft.

De publicatie van het rapport viel samen met berichten dat China in sommige gebieden soepeler omgaat met de verering van de Dalai Lama. De regeling lijkt nog experimenteel, schrijft Radio Free Asia (RFA).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl