NOS NieuwsAangepast

Staking wijzigt koers Portugal niet

De regering van Portugal heeft laten weten dat de algemene staking van vandaag niet zal leiden tot een wijziging in het bezuinigingsbeleid. De regering zegt dat het land niet is lamgelegd en dat de bezuinigingen op den duur goed zijn voor Portugal.

Veel overheidsdiensten lagen stil. Treinen, metro's en bussen reden niet en veel vluchten zijn geannuleerd. Veerboten bleven in de haven van Lissabon liggen.

De staking was uitgeschreven door de twee grootste vakverenigingen van Portugal. Het was de vierde 24-uursstaking sinds de Anjerrevolutie van 1974, maar al de tweede tegen het kabinet van premier Coelho.

De ondernemers en de oppositiepartijen staan achter de eis van de bonden om het bezuinigingsbeleid los te laten en juist geld vrij te maken om de economie aan te jagen.

Portugal heeft een lening gekregen van de EU en het IMF op voorwaarde dat het land hervormingen doorvoert en bezuinigt. De belastingdruk is opgevoerd. In 2010 was het begrotingstekort iets boven de 10 procent. Dat is vorig jaar gedaald naar 6,4 procent terwijl 5 procent het streven was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl