Het ministerie van Financiën wil niet zeggen wat de waarde is van het zogenoemde "tafelzilver" van de Nederlandse Staat. "Wij melden niet wat de waarde is van de staatsdeelnemingen. Dat zou onze onderhandelingspositie verzwakken als we iets willen verkopen", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Vanochtend zei VNO-NCW-voorman Wientjes dat het kabinet in plaats van verdere lastenverzwaringen en bezuinigingen beter het "ongewenste tafelzilver kan verkopen". Zijn plan werd door het kabinet en het parlement van de hand gewezen.

Boekwaarde

Onder de staatsdeelnemingen vallen bijvoorbeeld het aandeel van de Staat in KLM (6%), Schiphol (70%) en de Rotterdamse haven (29%). Ook bedrijven als TenneT en de NS tellen mee; die zijn volledig in handen van de overheid.

Het ministerie van Financiën wil wel deels openheid geven over ABN Amro, ASR en SNS. Volgens het ministerie heeft de Staat 31,8 miljard euro betaald voor ABN Amro en ASR. Daarvan zijn 28 miljard euro investeringen en 3,8 miljard euro verstrekte leningen.

Voor SNS heeft de overheid 4,8 miljard euro betaald. Daarvan zijn 3,7 miljard euro investeringen en 1,1 miljard euro verstrekte leningen.

Het ministerie van Financiën benadrukt dat deze bedragen niets zeggen over de huidige boekwaarde van de staatsdeelnemingen: "Die kan hoger zijn, maar ook lager".

STER reclame