President Obama heeft vanuit het regeringsvliegtuig Air Force One gebeld met de homostellen die vandaag een historische overwinning behaalden voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hij liet de eisers weten dat hij trots op ze is.

Het Hooggerechtshof oordeelde vanmiddag dat getrouwde homoparen dezelfde rechten hebben als getrouwde heterostellen. Dat betekent dat ze aanspraak kunnen maken op belasting- zorg- en pensioenvoordelen. Een andere uitspraak van het hof maakt het homohuwelijk in de staat Californië mogelijk.

Tweet

Obama is onderweg voor een zesdaagse reis naar Afrika. Hij doet daar Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania aan. Vanuit het vliegtuig stuurde hij ook een twitterbericht met de hashtag #Loveislove. Hij noemde de uitspraak "een historische stap voorwaarts". Later voegde hij daar een foto aan toe van het gebouw van het Hooggerechtshof dat wordt beschenen door de kleuren van de regenboog.

De uitspraak roept in Amerika heftige reacties op. In San Francisco, vanouds een van de homovriendelijkste steden van Amerika, gingen mensen de straat op.

De horeca haakte direct in op de festiviteiten. Een café veranderde de kaart en biedt nu een roerei "Hasta la Vista DOMA" aan. DOMA staat voor 'Defense of Marriage Act', de wet die getrouwde homostellen uitsloot van sociale rechten en voordelen.

Die wet werd in 1996 overigens ondertekend door toenmalig president Bill Clinton. Op zijn twitteraccount laat Clinton nu weten dat hij "trots is op iedereen die onvermoeibaar heeft gevochten voor deze dag" en "de beslissing van vandaag is een grote stap voorwaarts voor gelijke rechten."

Uit de hand

Vanuit conservatief-christelijke hoek komen boze en teleurgestelde reacties. De American Family Association schreef op Twitter: "De homoseksuele lobby loopt uit de hand in de VS. We moeten ons nu concentreren op het beschermen van onze religieuze vrijheden."

Voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee, een van de boegbeelden van religieus rechts, liet weten dat "vijf rechters zich groter wanen dan God" en dat "Jezus huilt".

STER reclame