Meer sociale rechten homoparen VS

Aangepast

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een federale wet die homokoppels uitsluit van een reeks sociale rechten en voordelen ongrondwettig verklaard. Daardoor krijgen homokoppels in 12 staten waar het homohuwelijk is toegestaan dezelfde belasting-, zorg- en pensioenvoordelen als heterokoppels.

De uitspraak van het Hooggerechtshof geldt als een grote overwinning voor voorstanders van het homohuwelijk. De wet werd met 5 tegen 4 stemmen weggestemd.

Het Hooggerechtshof behandelde ook een wet in de staat Californië die het homohuwelijk verbiedt. Het Hof deed daar geen inhoudelijke uitspraak over. Daardoor blijft een uitspraak van een lagere rechter die had bepaald dat het verbod geschrapt moet worden overeind.

Snel weer huwelijken

De verwachting is dat er in Californië op korte termijn weer homohuwelijken kunnen worden gesloten. De uitspraak heeft geen gevolgen voor andere staten waar het homohuwelijk niet is toegestaan.

President Obama noemde de eerste uitspraak op Twitter "een historische stap voorwaarts". "LoveIsLove", voegde hij eraan toe.

De uitspraak van het Hof sluit aan bij de publieke opinie in de VS. Uit peilingen blijkt dat zo'n 60 procent van de Amerikanen voor het homohuwelijk is.

President Clinton

De wet die homoparen uitsluit van een reeks aan sociale rechten die gelden voor heterostellen stamt uit 1996. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat ging toen met ruime meerderheid akkoord en president Clinton bekrachtigde de wet.

Homo's kunnen in de VS nu trouwen in 12 staten en in Washington D.C. De staat Californië komt daar na de uitspraak van vandaag waarschijnlijk snel bij.

STER Reclame