NOS NieuwsAangepast

ScanEagle spioneert onzichtbaar

Vanaf de grond vrijwel onzichtbaar en 16 uur lang in de lucht, dat is het nieuwste onbemande vliegtuigje dat Nederland van bovenaf gaat bespioneren. De drone ScanEagle wordt vandaag door Defensie officieel in gebruik genomen.

De ScanEagle vliegt op kerosine, heeft een actieradius van meer dan 70 kilometer en vliegt op een hoogte van 1 tot 5 kilometer. Het model heeft ook een daglicht- en een infraroodcamera.

De drone is van Defensie maar kan ook worden gebruikt om justitie bij te staan. Zo kan bijvoorbeeld een hennepplantage worden opgespoord of een verdachte in de gaten worden gehouden.

Somalië

Bij de aanpak van piraten in de Golf van Aden is de ScanEagle vorig jaar al gebruikt. Het onbemande vliegtuigje vloog toen negen uur langs de kust van Somalië. Die ScanEagle kon niet in Nederland worden ingezet omdat de frequentie waarop het vliegtuigje signalen verstuurt, verstoringen kan veroorzaken.

Bij de nieuwe versie is dat niet het geval en die kan daarom wel boven Nederland worden ingezet.

Het gebruik van de ScanEagle is politiek omstreden. Zo vindt D66 dat het te ver gaat om de drone in te zetten voor het opsporen van verdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl