NOS NieuwsAangepast

Fraude import tweedehands auto's

Er wordt op grote schaal gefraudeerd met belasting op de import van tweedehands auto's. Volgens de brancheorganisatie Bovag en BNR-nieuwsradio brengen autohandelaren de waarde van auto's kunstmatig omlaag om zo minder belasting te betalen.

De Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) kan op verschillende manieren worden berekend. De meest manipulatieve methode is volgens de Bovag het laten opstellen van een taxatierapport. "Dat doe je in principe alleen als je denkt dat de auto minder waard is dan de wettelijke tabellen aangeven", zegt een woordvoerder. Op die manier is de waarde van de auto lager en betaalt een importeur minder BPM.

Op het spoor

"De waarde van de auto verlagen kan op verschillende manieren. Door de verkeerde uitvoering op te geven, door accessoires te verzwijgen, of door accessoires tijdelijk te verwijderen, door krasjes te maken of een deur met schade even in de auto te zetten en die na de import te vervangen", legt een woordvoerder van de Bovag uit.

Het gaat volgens de brancheorganisatie met name om auto's uit Duitsland. En ook om Duitse auto's als de Volkswagen Golf en Passat en de Audi A3 en A4.

Manipulatie

De Belastingdienst controleert de taxatierapporten achteraf. Daar heeft de dienst vijf jaar de tijd voor. Het is dan nog moeilijk te controleren of het rapport ooit heeft geklopt als de auto al vijf jaar rondrijdt en gewisseld is van eigenaar.

De schade voor de schatkist loopt volgens de Bovag alleen dit jaar al in de tientallen miljoenen. De brancheorganisatie kwam de fraude op het spoor door meldingen van leden. Die zeggen tegen Bovag twee opties te hebben: of meedoen met de manipulatie of stoppen met de import. Bovag is met de Belastingdienst in gesprek om dit probleem aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl