NOS NieuwsAangepast

"Kostbaar ict-debacle bij Justitie"

Een falend automatiseringsproject bij Justitie leidt tot een strop van bijna 80 miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad, dat beschikt over de interne evaluatie van het project door het ministerie.

Het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) moest de papieren strafdossiers vervangen, maar het project is volgens het FD eind 2011 stilgelegd. Grote delen van het programma zouden niet worden gebruikt.

Het ict-project kostte 103 miljoen euro, vier keer zoveel als was voorzien, schrijft het FD. Volgens de krant maakt alleen het Openbaar Ministerie gebruik van het systeem, voor veel voorkomende zaken zoals winkeldiefstal.

Uitgaven?

De Rekenkamer verweet het ministerie van Veiligheid en Justitie eerder dit jaar al geen zicht te hebben op de eigen inkomsten en uitgaven. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het jaarverslag van het departement.

Het Rijk en andere overheden kwamen al veel vaker in opspraak door dure mislukte automatiseringsprojecten. In mei kwam een ict-strop bij de politieacademie aan het licht. Daar bleek een registratiesysteem voor studenten, waar al negen miljoen euro in was gestoken, niet goed te werken.;

In een reactie zegt het ministerie dat het GPS-project is beëindigd, omdat het is ingevoerd. Het OM verwerkt alle overtredingen en 75 procent van de misdrijven met het systeem, aldus het ministerie. Ook in de rechtspraak zou er wel mee worden gewerkt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl