1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

EU praat met Servië en Kosovo

De Europese Unie begint onderhandelingen met Servië over het EU-lidmaatschap. Met Kosovo wordt gesproken over een verdrag dat op termijn uitzicht geeft op het lidmaatschap. De ministers van Buitenlandse Zaken zijn het daar in Luxemburg over eens geworden. Nu is het wachten op groen licht van de Europese leiders. Zij vergaderen later deze week in Brussel.

De betrekkingen tussen Servië en Kosovo zijn de laatste tijd sterk verbeterd. De provincie Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk, zeer tegen de zin van Belgrado. Servië is nog altijd niet van plan het land te erkennen. Maar twee maanden geleden spraken de landen af hun betrekkingen te normaliseren.

"Historische weken"

Verder werkt Servië tegenwoordig goed mee met het Joegoslavië Tribunaal. Het land hield oud-generaal Ratko Mladic jarenlang verborgen, maar arresteerde hem in 2011, onder druk van de EU.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn vol lof. De Duitse minister Westerwelle spreekt van "historische weken op de Balkan". Zijn Franse ambtgenoot Repentin prijst de "grote politieke moed" van de leiders van Servië en Kosovo.

Als ook de Europese leiders akkoord gaan, kunnen de onderhandelingen met Servië op zijn laatst in januari 2014 beginnen. Het is niet duidelijk wanneer er gesproken wordt met Kosovo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl