Broekers, al twaalf jaar lid van de senaat, is voornamelijk actief geweest in de universitaire wereld. Momenteel is zij als Eerste Kamerlid voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie. De VVD-fractie noemt haar "een zeer geschikte kandidaat".

Vrijdagmiddag

Linthorst zit al tien jaar voor de PvdA in de Eerste Kamer. Ze is zelfstandig onderzoeker en adviseur voor met name de gemeenten Rotterdam en Amsterdam op het terrein van sociaal beleid en onderwijs. In de senaat is ze voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties.

Franken zit bijna negen jaar voor het CDA in de Eerste Kamer. Hij is hoogleraar informatierecht aan de Universiteit Leiden. Hij is eerste vice-voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. Hij vervangt tijdelijk De Graaf, die vertrok naar aanleiding van de commotie rond de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Kandidaten voor het voorzitterschap kunnen zich tot vrijdagmiddag melden. De nieuwe voorzitter wordt dan gekozen op dinsdag 2 juli. Er is een vacature sinds VVD'er De Graaf een week geleden bekendmaakte dat hij opstapt.

STER reclame