NOS NieuwsAangepast

"Behoud typemachines Hermans"

Coalitiegenoten PvdA en VVD verzetten zich tegen de verkoop van een collectie van 150 typemachines van de overleden schrijver W.F. Hermans aan een boekhandel in België.

Kamerleden Monasch, Van Dekken en De Boer hebben minister Bussemaker van Cultuur gevraagd of zij mogelijkheden ziet om te voorkomen dat "een uniek onderdeel van de nalatenschap van de Nederlandse schrijver naar België verdwijnt".

Volgens de Tweede Kamerleden heeft de gemeente Groningen aangeboden om de typemachines tegen de vraagprijs over te nemen, zodat ze voor een breed publiek tentoongesteld kunnen worden. W.F. Hermans woonde lange tijd in Groningen.

Erfgoedwet

Maar de stichting die de typemachines in beheer heeft, wil ze verkopen aan een boekhandel in Gent. De Kamerleden hopen nu dat Bussemaker hier een stokje voor steekt. Ze hopen ook dat een nieuwe erfgoedwet die in de maak is, een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van soortgelijke situaties in de toekomst.

Hermans wordt met Reve en Mulisch gerekend tot de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs. Hij is onder meer bekend door boeken als 'De donkere kamer van Damokles', 'Nooit meer slapen' en 'Onder professoren'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl