NOS NieuwsAangepast

Cel voor uitbuiten krantenverkopers

Een Roemeense Roma-familie die mensen in Nederland heeft uitgebuit door hen straatkranten te laten verkopen, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot celstraffen.

Onder valse voorwendselen werden vijf Roemenen, onder wie twee minderjarigen, naar Nederland gehaald. Na aankomst in Nederland moesten zij vrijwel dagelijks straatkranten verkopen. Het verdiende geld ging naar de familie.

Seks en mishandeling

De zoon van het gezin, die ook seks heeft gehad met de minderjarige slachtoffers en één van hen mishandelde, moet zes jaar de cel in. Andere familieleden kregen lagere straffen. Zo kreeg de vader drie jaar gevangenisstraf, de moeder twee jaar en een andere zoon moet ongeveer acht maanden zitten.

Volgens de rechter heeft de familie misbruik gemaakt van de slachtoffers door ze naar Nederland te halen. Eenmaal in Nederland was het voor de slachtoffers lastig om het werk te weigeren.

Het OM is blij met de celstraffen die de rechter heeft gegeven. "Het is een goede zaak dat de ernst van de uitbuiting die kan schuilen achter zoiets onschuldigs als straatkrantenverkoop, boven tafel komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl