NOS NieuwsAangepast

Berlusconi veroordeeld tot 7 jaar cel

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is veroordeeld tot zeven jaar cel voor machtsmisbruik en het aanzetten tot prostitutie. Ook mag hij nooit meer een publieke functie uitoefenen. De straf is hoger dan de eis: die was zes jaar.

Volgens onze correspondent is de kans dat Berlusconi daadwerkelijk de cel in gaat nihil. In Italië is het namelijk zo dat veroordeelden die ouder zijn dan 70 niet hoeven zitten, behalve als ze een moord hebben gepleegd, en laat Berlusconi nu 76 zijn.

Machtsmisbruik

De rechters, drie vrouwen, geloven dat Berlusconi seks had met de minderjarige Ruby. Toen Ruby in de gevangenis zat vanwege een klein vergrijp, misbruikte Berlusconi zijn macht en Ruby werd vrijgelaten.

Tweets van @ropzout !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Voor de oud-premier is een jarenlange veroordeling niet nieuw. Vorig jaar kreeg hij al vier jaar cel wegens fraude bij zijn bedrijf Mediaset. Die straf was ook hoger dan de eis van justitie. Omdat hij in beroep is gegaan en de leeftijdsregeling in het Italiaanse rechtssysteem in Berlusconi's voordeel uitpakte, loopt hij nog altijd vrij rond.

Bunga Bunga

In 2010 kwam de toenmalige premier Berlusconi in opspraak omdat hij seksfeesten zou geven in zijn huis in Milaan. Karima El Mahroug, Ruby de hartendief, was aanwezig op één van die feestjes en de twee hadden het kennelijk erg gezellig. Er was alleen één probleem: Ruby was nog maar 17. Berlusconi gaf haar 4,5 miljoen euro, maar ze moest wel d'r mond houden.

Berlusconi trad in 2011 af als premier. Z'n positie was onhoudbaar geworden na meerdere schandalen en had het vertrouwen van velen geschaad.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl