De laatste van Teun de Nooijer

Aangepast

Je hebt Ard, Keesie, Fanny, Joop, Abe, Coen, Pieter, Inge, Leontien en Anky, en tegenwoordig Epke, Dorian en Ranomi. Sporters aan wiens voornaam je genoeg hebt om te weten over wie het gaat. Zondag draaide het om Teun.

Op nummer één in bovenstaande categorie staat dan natuurlijk Johan. Niet alleen bekend door zijn voornaam, maar ook door zijn rugnummer. Zondag draaide het om die andere nummer 14. Die van het hockey. Teun. Teun de Nooijer. Na twintig jaar nam hij afscheid van het tophockey.

In die twintig jaar won hij alles wat er te winnen viel. Hij werd drie keer uitgeroepen tot beste speler van de wereld. Hij won twee keer Olympisch goud (in 1996 en 2000) en twee keer Olympisch zilver.

Ook maakte hij Oranje in 1998 in eigen land wereldkampioen door in de finale de golden goal tegen Spanje te maken. Bijna tien jaar later kwam daar de Europese titel bij. De EK-winst in 2007 was zijn laatste grote titel met Oranje.

En oh ja, De Nooijer won ook nog zes keer de Champions Trophy. In 453 wedstrijden voor Oranje scoorde hij 216 keer. Dan ben je met recht een icoon van je sport.

Afscheid

Vorige maand nam De Nooijer glorieus afscheid bij Bloemendaal. Nadat hij net zijn tiende landstitel misliep, won de club op eigen veld voor de tweede keer in de historie de EHL. Afscheid nemen met een prijs. Zo'n sprookjesvaarwel schrijf je zelf niet.

Nu was er nog een laatste afscheidswedstrijd. Dat gebeurde in Rotterdam, waar een wereldelftal met onder andere hockeylegendes als Shahbaz en Seo het opnam tegen twee teams van Oranje uit de periode 1994-2012, de periode waarin recordinternational Teun de Nooijer uitkwam voor Nederland.

Mart Smeets

Niet lang na het enerverende EHL-weekend sprak Mart Smeets uitgebreid met De Nooijer. Over topsport, over hockey, over hoe fijn het is om hockeyer te zijn, maar ook over hoe lekker het is om deze zomer even helemaal niets te moeten.

In dat portret komt niet alleen De Nooijer aan het woord. Maar ook zijn buitenlandse concurrenten. Allemaal zijn zij het er over eens. Teun was de beste hockeyer ooit. En dat verdient een afscheid in stijl. Niet alleen op het veld, maar ook bij de NOS.

STER Reclame